Menü Bezárás

FEMskill

 

Női vállalkozók gazdasági/piaci helyzetének javítása közös mentoráláson és bilaterális közösségépítésen keresztül

Finanszírozási program: INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program

Projekt név: Női vállalkozók gazdasági/piaci helyzetének javítása közös mentoráláson és bilaterális közösségépítésen keresztül

Rövid projekt név: FEMskill

Projekt azonosító: ATHU127

Projekt futamideje: 24 hónap (2020. 01. 01. – 2021. 12. 31.)

 

Projektpartnerek:

LP1 – Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (vezető partner) - KVA

PP2 – Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - GYMSKIK

PP3 - Dachverband burgenländischer Frauen-, Mädchen- und Familienberatungsstellen - DAF

A projekt teljes költségvetése: 398.940 EUR

A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány teljes projektköltségvetése:  150.140 EUR

Pénzügyi hozzájárulások:
- 85% ERFA finanszírozás,
- 10% automatikus nemzeti finanszírozás,
- 5% önerő

Projekt összefoglaló

A női vállalkozók gazdasági életben betöltött jelentőségére számos nemzeti és nemzetközi kutatás és tanulmány rávilágított. Noha a női vállalkozók száma enyhe növekedési pályán mozog, vállalkozás alapítása és működtetése esetén jellemzően több nehézséggel kell szembenézniük, mint a férfiak által irányított vállalkozásoknak. Mindemellett jellemző a női vállalkozók alulreprezentáltsága a gazdaságban.

Tipikus nehézségeik többek között: a finanszírozáshoz való hozzáférés, a képzés, a hálózatépítés, valamint az üzleti tevékenység és a család összeegyeztetése, melyek a programtérségben fokozottan jelen vannak. Az elmúlt években több kezdeményezés is irányult a női vállalkozók támogatására, még sincs kifejezetten a programterületen lévő női vállalkozók gazdasági helyzetének támogatására, kompetenciafejlesztésére vonatkozó közös képzési, ill. tanácsadási program, amely az AT-HU határtérségre fókuszált módon segíti és támogatja stabil fejlődésüket, lendületet adva fejlődési esélyeik bővítéséhez. E projektben, egy nemzetközi konzorciumban korábban kidolgozott több modulból álló tréning programmal támogatott komplett mentorálási módszertan felhasználása, és annak határon átnyúló struktúrába helyezése révén, egy a programtérségben fokozottan jellemző kihívások megválaszolására fókuszáló és frissített mentorálási módszertan kerül kidolgozásra. Ezután, két mentorálási hatásterületen toborzás, felkészítés és bilaterális kapcsolatépítés történik, kialakulnak a mentor-mentorált párosok, majd lezajlik a mentorálás. A program különlegessége, hogy eredményeit több alkalommal, bilaterális szinten összegzik és hasznosítják. A mentorálásban résztvevők és a projektpartnerek alapítótagságával megalakul a határon átnyúló női vállalkozói - FEMskill - közösség és létrejön annak online-platformja. A kommunikációs tevékenységeket a női vállalkozók, nők a gazdaságban témáját hangsúlyozó érzékenyítés teszi teljessé.

https://www.interreg-athu.eu/hu/femskill/